AYSO'dan Efeler Kaymakamı ve Gıda, Tarım İl Müdürü'ne Ziyaret

Aydın Sanayi Odası Yönetimi, göreve yeni atanan Efeler Kaymakamı Cemal Şahin ve Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Öktem’i ziyaret etti. AYSO Heyetinde Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Başkan Yardımcısı Sinan Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Aksüt ve Hakkı Gözlüklü, AYSO 4. Grup Meslek Komitesi Başkanı Nuri Ağaçcı ve Genel Sekreter Kerem Öden yer aldı.

AYSO Başkanı Şahin, Efeler Kaymakamı Cemal Şahin’e, yeni görevlerinde başarılar diledi. Aydın Sanayisi ve Aydın’ın sosyal ve ekonomik yapısı hakkında bilgi veren ve bu kapsamda her ay güncellenen Aydın’ın Ekonomik raporunu sunan Şahin, “Aydın ekonomik açıdan tüm olanaklara ve alt yapıya sahip bir şehir, bunun kıymetini bilerek bu zenginlikleri kullanıp ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Bunun için de üretime yerel imkanları kullanarak üretime dayalı ihracatımızın artması için çalışıyoruz. İlimizden yapılan ihracatın, ithalatı karşılama oranı %300 bu rakamı daha yukarılara çıkarmamız için; olmazsa olmazımız olan tarıma dayalı sanayimizdeki ürünlerimizde yenilikçi teknikler ve süreçler kullanarak katma değeri arttırmamız gerekiyor. Aynı zamanda, ilimizde ileri teknoloji ürünlerin üretimi için uygun yatırım alanlarına yerli ve yabancı yatırımcıları çekmeye çalışmalıyız. Bunun için ilimizde kurulması planlanan Aydın Serbest Bölgesi kuruluş çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Ziyaret ve AYSO çalışmaları hakkındaki bilgilendirmeden dolayı teşekkür eden Efeler Kaymakamı Cemal Şahin birlik ve beraberlik içinde, bu hedefler doğrultusunda Aydın Ekonomisinin gelişeceğini ve layık olduğu noktaya ulaşacağını ifade etti.

AYSO heyeti, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Öktem’ i de ziyaret ederek yeni görevinden dolayı başarılar diledi. AYSO Başkanı Şahin ve Tarım ve Orman İl Müdürü ÖKTEM, Aydın- Kadıköy mahallesinde kurulması planlanan Aydın Organize Sera Bölgesi ve Aydın Serbest Bölgesi alanı ve mevzuatı konusunda değerlendirmeler yaptılar. Görüşmelerde, bu organizasyonların başarıya ulaşması ve en kısa sürede faaliyete geçmesi için kuruluş aşamasından itibaren detaylı planların yapılaması, ihtiyaçların karşılanması ve yatırımcıların ilgisini çekmek üzere teknik bir fizibilite raporunun hazırlanması gerektiği belirtilmiştir.

AYSO 4. Grup Komite Başkanı Nuri Ağaçcı, “İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan ve Aydın İnciri olarak markalaşan yaş ve kuru incir de rekolte her geçen yıl düşmektedir. Rekolte düşüklüğünün sebepleri arasında sezonda yağan yağmurların da etkisi olsa da önlem alınabilecek diğer sebep; incir de ekşimeye sebep olan ekşime sineği ve Akdeniz meyve sineğinin çoğalmasıdır. Bu sinekler direkt ballı incirin ekşimesine heba olmasına ve yıllar itibariyle rekoltenin 100 bin tondan, 40 bin tona düşmesinde önemli bir etkendir. Mücadelesi de aslında kolay olan bir zararlıdır. İncir de ekşimeye karşı en yaygın ve uygulanabilir önlem, ekşime sineği ve Akdeniz meyve sineğinin ağaçlara asılan tuzaklarda imha edilmesidir. Basit bir şekilde hazırlanan bu tuzaklar içinde ekşi kokusu yayan sıvıdan dolayı sineği kendisine çekerek incirin içine girmesine engel olmakta, sineği en doğal yöntemle yok etmektedir. Bu tuzaklar sezon öncesi yapılan hazırlıklar ile depolanarak zamanı geldiğinde üreticilere dağıtılmalı ve üreticiler bilinçlendirilmelidir. Bunun için gerekirse bir fon oluşturulmalıdır. Bugüne kadar yerel imkanlarla bunun önüne geçilememiştir. Bu kapsamda, milli ürünümüz olan incir için, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir bütçe ayrılarak yardım fonu oluşturulmalıdır.” dedi.

Mücadelesi konusunda yöntemleri belli olan bu zararlılara karşı basit bir şekilde yapılan bu tuzakların sezondan önce hazırlanması konusunda Bakanlık bünyesinde mutlaka bir çalışma yapılaması gerektiğini ifade eden AYSO Başkanı Şahin, geç kalındığı taktirde yenilebilecek kaliteli incir rekoltesi seneye daha da düşecektir dedi.

Her sezonda, Ekşime sineği ve Akdeniz meyve sineğinin incire yaptığı bu zarara karşı kullanılan tuzaklardan üreticilere yerel imkanlar kullanılarak dağıtıldığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Öktem daha etkili bir mücadele için üreticileri bilinçlendirilmeye devam edeceklerini, yerelde ve Bakanlık düzeyinde daha kapsamlı bir çalışma yapmayı planladıklarını, AYSO heyetine ziyaretleri ve yaptıkları bilgilendirmeden dolayı teşekkürlerini ifade etmiştir.