Aydın Sanayi Odası ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı ile işbirliği içinde düzenlenen “İş Teftişine İlişkin Temel Kavramlar” konulu bilgilendirme toplantısı, Odamız Örsdemir Balkan Toplantı Salonunda gerçekleşti. Toplantıda iş teftişi süreçleri ve temel kavramlar üzerine detaylı bir değerlendirme yapıldı.
Toplantıda, iş teftişi süreçlerinin yanı sıra teftiş kavramları, işleyiş ve uygulama detayları ele alındı. İş dünyası temsilcileri ve sanayici üyelerimizin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, iş dünyasının güncel ihtiyaçlarına yönelik önemli bir bilgilendirme niteliği taşıdı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanımız Hakkı Gözlüklü, iş dünyasının rekabet ortamında iş teftişi süreçlerinin doğru anlaşılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. İş teftişi uygulamalarının şeffaf ve adil bir şekilde yapılmasının iş dünyasının verimliliği ve güveni açısından kritik olduğunu belirtti.
Başkan Gözlüklü, ‘’ Bugün burada, iş sağlığı ve güvenliği konusunda temel kavramları, yasal mevzuat ve standartlar çerçevesinde yapmamız gereken faaliyetleri, iyileştirmeleri ve alınması gereken tedbirlerin önemini tartışmak üzere bir araya geldik. Amacımız, doğru bildiğimiz yanlışları tespit etmek, bunları düzeltmek ve daha güvenli iş yerleri oluşturmak için gerekli adımları atmaktır. İş yeri teftişlerinin, iş sağlığı ve güvenliğinde büyük bir öneme sahip olduğunun bilincindeyiz. Bu teftişlerin bizlere yüklediği sorumlulukları nasıl etkili bir şekilde yerine getirebileceğimizi, yasal gerekliliklere nasıl uyum sağlayabileceğimizi ve iş yerlerimizdeki potansiyel riskleri en aza indirgemek için ne tür önlemler alabileceğimizi bu toplantıda ele alacağız. Katılımınız için teşekkür ediyor, odamız adına sizleri saygıyla selamlıyorum.
İş yerlerinde güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak, hem işverenlerin hem de çalışanların temel sorumluluklarından biridir. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinde en kritik araçlardan biri de gerçekleştirilen iş yeri teftişleridir. Bu teftişler, işverenlerin ve çalışanların haklarının korunmasını sağlayarak, iş yerlerinin daha güvenli ve verimli olmasına katkıda bulunur.
Teftişler dört başlıkta önem arz eder:
- Yasal mevzuata uygunluğun sağlanması,
- İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi,
- Sürekli iyileştirme,
- Çalışanların bilinçlenmesi.
Bu teftişler, İSG kültürünün gelişmesine katkıda bulunurken, iş yerlerinin daha bilinçli ve etkili kararlar almasını sağlar. Aynı zamanda, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü yaygınlaştırarak, hem çalışanların hem de işverenlerin bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmalarını ve bilinçlenmelerini sağlamaktadır. Bu kapsamda, toplantımızın içeriğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Değerli sunumları, destekleri ve tecrübelerini bizlere aktardıkları için; İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığına ve değerli müfettişlerine teşekkürlerimi sunuyorum. Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı inşa etmek adına hep birlikte verimli ve faydalı bir toplantı geçirmemizi diliyorum‘’ dedi.
ÇSGB İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkan Yardımcısı Tevfik Görkem Atgın ve ÇSGB İş Müfettişi Kübra Gürel iş teftişi süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde aktardılar. Başkan Yardımcısı Atgın, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Temel Kavramları, 4857 Sayılı İş Kanunu Temel Kavramları, İş Sağlığı ve Güvenliği Teftişlerinde Dikkat Edilen Hususlar ve İşin Yürütümü Teftişlerinde Dikkat Edilen Hususlar ile ilgili konu başlıklarına değindi.
Toplantı, iş dünyasının çeşitli sektörlerinden katılımcıların büyük ilgi gösterdiği bir etkinlik oldu. İş teftişi süreçlerine ilişkin güncel gelişmelerin ve yeniliklerin paylaşıldığı toplantı, katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.
Toplantı sonunda, Meclis Başkanımız Hakkı Gözlüklü ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Ufuk Dursun, değerli bilgi paylaşımları ve katkılarından dolayı ÇSGB İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkan Yardımcısı Tevfik Görkem Atgın’a teşekkür plaketi takdim etti.