AYSO ÜYELERİNE KOSGEB YEŞİL SANAYİ DESTEK PROGRAMI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMEDE BULUNULDU

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aydın Sanayi Odası, KOSGEB ve The World Bank iş birliği ile Odamızda ‘’KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı’’ gerçekleştirildi.

Toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş, KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, TKDK İl Koordinatörü Arzu Akar, ADÜ Teknokent TTO Koordinatörü Yasin Danyal, Kurul Üyesi Dr. İbrahim Anıl Eser, KOSGEB uzmanları Nilsu Çınar ve Emine Akar katılım sağladılar.

Açılış konuşmaları ile başlayan ve sunumlar ile devam eden toplantı, soru ve cevaplar ile tamamlandı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Maraş, “Yeşil dönüşüm ve yeşil sanayi konularının ele alındığı bu önemli toplantıda ki amacımız; çevresel etkilerimizi minimize ederek hem doğal kaynakları korumak hem de ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmaktır. Yeşil sanayinin gelecekteki potansiyelinden yararlanmak için hedeflerimizi net bir şekilde belirlemeliyiz. Bu hedefler, çevresel etkileri azaltmak, enerji tüketimini en aza indirmek ve sürdürülebilir iş uygulamalarını teşvik etmek üzerine odaklanmalıdır. Şirketler olarak, bu hedeflere ulaşmak için stratejik planlar geliştirmeli ve yenilikçi çözümler üretmeliyiz. Yeşil Sanayi Destek Programı, sanayi sektörümüzde çevresel sürdürülebilirliği teşvik ederken aynı zamanda ekonomik büyümeyi desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu programın başarıyla uygulanması, ülkemizin çevre dostu sanayi politikaları açısından önemli bir dönüm noktası olacaktır. Kısacası, Sanayi kuruluşlarımızın hazırladıkları nitelikli projeler yalnızca çevresel sorumluluğumuzu yerine getirmekle kalmayıp, aynı zamanda iş dünyasında rekabet ve fırsat avantajı sağlayarak, toplumsal faydayı artıracaktır. Sanayicilerimizin bu programdan en iyi şekilde yararlanabilmesi için her türlü desteği sağlayacağımızı belirtmek isterim” dedi.

Konuk sunumlarında; AB yeşil mutabakatı kapsamında işletmeleri bekleyen değişimler ile yeşil dönüşümün verimliliğe ve rekabete etkisi konusunda sunum gerçekleştiren Yeşil Sanayi Destek Programı 2. Çağrı Kurul Üyesi Dr. İbrahim Anıl Eser, “AB yeşil mutabakat, yeşil mutabakat temel hedefleri, yeşil mutabakatı kapsamında sınırda karbon düzenlenme mekanizması, işletmeleri bekleyen değişimler,yeşil dönüşüm ve verimlilik, enerji verimliliği, su verimliliği, hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, endüstriyel simbiyoz, döngüsel ekonomi ve örnek proje” konu başlıklarına değindi.

KOSGEB KOBİ Uzmanı Nilsu Çınar; Dünya Bankası ile Türkiye’deki sanayi firmaları için etkin bir yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından toplam 450 Milyon ABD Doları bütçe ile Türkiye Yeşil Sanayi Projesi yürütülmektedir. Projenin KOSGEB bileşenine ayrılan KOSGEB tarafından devreye alınan “Yeşil Sanayi Destek Programı” ile işletmelere 250 Milyon ABD Doları fon kullandırılmaktadır. Bu kapsamında 2 Proje Teklif Çağrısı ilan edildiği ve Başvuruların 08 Aralık 2023 – 30 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Ayrıca katılımcılara, Başvuru, Değerlendirme ve Destek Süreci, KOBİ Bilgi Sistemi (KBS) Ekran tanıtımı ile işletme ölçeği ve farklı sektörlere göre proje örnekleri aktarıldı.

Organizasyonun gerçekleştirilmesi ve iş birliğinden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, KOSGEB Başkanlığına, KOSGEB Aydın İl Müdürlüğüne ve Dünya Bankasına teşekkür ederiz.

Gönderiyi paylaşmak için:

Diğer Haberlerimize Göz Atın