AYDIN
SANAYİ ODASI

AYSO’da Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Paneli

Aydın Sanayi Odası (AYSO) ve Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) işbirliği ile düzenlenen ‘’Aile Şirketlerinde Nesiller Arası Devir ve Kurumsallaşma Süreci’’ paneli, Aydın Sanayi Odası Örsdemir Balkan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panelistler; ulusal ve yerel aile şirketlerinin başarı hikâyeleri ile şirketlerin gelecek nesillere devri, nesil çatışması ve geçişi gibi hususlarda bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Toplantının açılış konuşmasını Meclis Başkanımız Hakkı Gözlüklü, Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş ve TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten yaparken, program kapsamında düzenlenen panelin moderatörlüğünü  ITA Legal Advisory Ortağı ve TAİDER Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Buğra İlter “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma” konusunda sunum yaptı.

Panelin ikinci oturumunda, Lila Kağıt Yönetim Kurulu Üyesi ve TAİDER Üyesi Aydın Öğücü ile İnci Holding Yönetim Kurulu Üye ve TAİDER Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Gök, şirketlerinin başarı hikayelerini ve kurumsallaşma çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

AYSO MECLİS BAŞKANI HAKKI GÖZLÜKLÜ: “ASIRLIK ŞİRKETLERİMİZ OLSUN İSTİYORSAK YÖNETİM ANLAYIŞIMIZI GÜNÜN KOŞULLARINA UYGUN HALE GETİRMEK ZORUNDAYIZ”

Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanımız Hakkı Gözlüklü, ‘’Aile işletmeleri, milli gelire sağladığı katkı ve oluşturduğu istihdam olanakları ile dünya çapında her ülkede önemini artırmaktadır. Bu nedenle aile işletmelerinin ekonomik performansının yüksek olması ve sürdürülebilirliği tüm dünya ekonomileri için kritik bir rol oynamaktadır. Aile şirketleri, sadece ekonomik katkılarıyla değil, aynı zamanda değerleri ve kültürleriyle de toplumumuzun yapı taşlarından biridir. Ancak, bu şirketlerin nesiller boyu sürdürülebilir olması, etkin bir yönetim ve sağlıklı bir devir süreci gerektirmektedir. Sanayi devrimini yapan ülkeler bugün asırlık işletmelere sahipken maalesef bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde şirket ömürleri çok uzun sürmüyor.

Odamızda, 1081 faal Sanayici üyelerimizin büyük çoğunluğu aile şirketidir. Şirketlerimizde, kurduğumuz aile içi kültürün sağladığı değerlerin korunarak ailemizden aldığımız güçle,  omuz omuza çalışmamız neticesinde;  bugün Aydın sanayisinde örnek başarıyı yakalamış aile şirketlerimizin olduğu bir gerçektir. Şirketlerimizin, bundan sonra asırlık şirketlere dönüşmesini istiyorsak, yönetim anlayışımızı günün koşullarına uygun hale getirmek zorundayız. İşte bu noktada kurumsallaşma süreci, aile işletmelerimizin uzun vadede başarılı olabilmesi için çok iyi yönetilmelidir’’ dedi.

AYSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÖKHAN MARAŞ: ‘’SEVGİ VE SAYGININ OLDUĞU HER YERDE BAŞARI OLUR’’

Ailede en temel anlayışın sevgi ve saygı kültürü olduğuna dikkati çeken Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş, ‘’Özünde, aile şirketleri, ekonomimizin bel kemiğini oluşturan ve kültürel değerlerimizi nesilden nesile aktaran önemli kuruluşlardır. Aile fertleriyle birlikte çalışmanın temelinde de sevgi, saygı vardır. Sevginin ve saygının olduğu her yerde başarı olur. Bunu sağladığınız zaman gerisi zaten geliyor. Bu doğrultuda birbirimizden edindiğimiz fikirleri kendi bilgimizle birleştirip o istikamette ilerlersek işimizde istediğimiz noktaya ulaşırız.

Öncelikle yaptığımız işin ne kadar değerli olduğunu bilmeliyiz. Herkes kendi şirketinin ne yaptığını, nasıl ürettiğini, pazarının ne olduğunu bilecek ki şirketine yöneticilik yapabilsin. Bunun için de gençler işe önce işletmede başlamalı ve sonra yönetici olmalı. Burada kendi söküğünü dikemeyen terzi, terzilik yapamaz. Bu iş bitmeyen bir bayrak yarışına benzer. Önemli olan bayrağı devir alıp daha ileriye taşımaktır. Aydın sanayisi girişimcilikle, tırnakla kazıyarak bugünlere gelmiştir ve buna sahip çıkacak olan bizleriz’’ ifadelerine yer verdi.

TAİDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI FATMA OLTEN: ‘’AİLE İŞLETMELERİNİN KÜLTÜREL VE SOSYAL DEĞERLERİNİ KORUYARAK BAŞARILARINA ORTAK OLMAYI AMAÇLIYORUZ’’

Derneğin faaliyet tanıtımlarını anlatan bir sunum gerçekleştiren TAİDER Başkanı Fatma Olten ise “Aydın Sanayi Odası iş birliğiyle bu önemli organizasyonda yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Aile işletmeleri ülke ekonomisini oluşturan temel taşlar olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam yaratma, yenilikçi ve yerel ekonomilerin gelişimine katkı sağlama gibi toplumsal kalkınma için kritik rol oynayan aile işletmeleri, ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra, nesiller boyu sürdürülebilirlik açısından da hayati bir önem taşıyor.

Günümüzde işletmelerin ömürlerinin giderek kısalmasıyla birlikte, aile işletmelerinin sürdürülebilirliğini artırmadaki gündemleri de giderek önem kazanıyor. Bizler TAİDER olarak, ekonomik kazanımlar ile birlikte, aile işletmelerinin kültürel ve sosyal değerlerini koruyarak uzun vadeli başarılarına ortak olmayı amaçlıyoruz” dedi.

Panel sonrası TAİDER Başkanı Fatma Olten’e ve panelistlere, Meclis Başkanımız Hakkı Gözlüklü ve Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

TAİDER Başkanı Fatma Olten ise, Başkan Gözlüklü, Başkan Maraş ve panelistlere fidan bağışı sertifikası verirken, TAİDER üyesi olan Jantsa Jant San. Tic. A.Ş. firması Genel Koordinatörü Ata Caner Çerçioğlu’na üye sertifikası takdim etti.

Gönderiyi paylaşmak için:

Diğer Haberlerimize Göz Atın