BAŞKAN MARAŞ, FAALİYET İLLERİNE GÖRE HAZİRAN AYI İHRACATINI DEĞERLENDİRDİ

Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Haziran ayında Aydın’dan geçen yılın aynı ayına göre yüzde %0,1 azalarak 118,6 milyon dolar ihracat yapıldığını kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan faaliyet illerine göre ihracat rakamlarını değerlendiren Gökhan Maraş, Aydın ilinin son 12 aylık ihracatının %1,8 artışla 1 milyar 691 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

Aydın’ın aylık ihracatında en fazla ihracat yapan iller arasında 24.sırada yer aldığını ifade eden Başkan Maraş, ‘’Her türlü güçlük karşısında emek ve özveriyle üreten, ülkemiz kalkınmasının öncüsü olan, üretime ihracata ve istihdama katkı sunan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum’’ dedi.

Başkan Maraş açıklamasında, ‘’ İhracat pazarlarına göre İlimizden Haziran ayında 122 ülkeye ihracat gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 11,9 milyon dolar ile İtalya oldu. İtalya’yı 7,9 milyon dolar ile ABD, 7,4 milyon dolar ile Almanya ve 7 milyon dolar ile Irak izledi. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı % 56 olurken, ilk 20 ülkede ise bu pay % 72,5 olarak gerçekleşti. Bunların yanında, geçen yılın aynı ayına göre Ülkeler bazında en dikkat çekici ihracat artışı ise % 2.951.850,3 artışla Filistin Devleti, % 2.294.383,3 artışla Norveç, % 518.382,7 artışla Marşal Adaları ve % 4.276,6 artışla Senegal oldu. Geçtiğimiz seneden farklı olarak 2024 yılı Haziran ayında Sudan, Nijer, Sierra Leone, Liberya, Uganda, Mozambik, Guatemala, Honduras, Kostarika, St. Kitts ve Nevis, Bahamalar ve Arjantin gibi ülkelere ihracat gerçekleştirildi. Pazar çeşitliliğinde Türkiye’nin ihracat yaptığı 212 ülkenin 122’sine Aydın’dan ihracat gerçekleştirildiği görüldü. Ülke gruplarından Avrupa Birliği’ne ihracat % 10,3 artarak 50,1 milyon dolar olarak gerçekleşirken AB’nin Aydın ihracatındaki payı % 42,3 oldu. Sektörlerin ihracat performansına göre İlimizde Haziran ayında 29 farklı sektör içinde Gıda ürünleri ve içecek 33,7 milyon dolar ile en çok ihracat yaparak lider sektör olurken, onu 26,1 milyon dolarla makine ve teçhizat, 10,9 milyon dolar ile Motorlu kara taşıtı ve römorklar sektörü izledi. Ekonomik faaliyetlere göre İhracatta en yüksek payı alan sektör % 81,8 oran ve 97 milyon dolar ile imalat sanayi oldu. Onu % 8,2 oran ve 9,8 milyon dolar ile madencilik ve taş ocakçılığı takip ederken, balıkçılık % 5,2 oran ve 6,2 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Ülkemizin Faaliyet İllerine göre Haziran ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre % 8,3 azalarak 19 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracatımız % 1,2 artışla 258,8 milyar dolara yükseldi ‘’ diye konuştu.