Aydın Sanayi Odası ev sahipliğinde QNB Finansbank ve Captanomy’nin (online) katılımlarıyla sürdürülebilir geleceğe yönelik adımlarımızı güçlendirmek ve Yeşil Dönüşüm farkındalığını arttırmak amacıyla ‘’Yeşil Dönüşümün Finansmanı’’ Aydın Sanayi Odasında gerçekleştirildi.
Ülkemiz sanayicisinin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Yeşil Dönüşüm ile Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması konularında, ülkemiz sanayicileri arasında kapasite gelişiminin ve farkındalığının artırılması için bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Aydınlı sanayicilerin, firma yetkili ve yöneticilerinin katılım sağladığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş, sürdürülebilirlik çalışmalarının Aydın Sanayi Odası için önemli olduğunu, İhracatçı bir kent olan Aydın’ın, Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip ettiğini, Aydın firmalarının yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanlarında önemli mesafeler kat ettiğini dile getirdi.
Açılış konuşmalarında konuşan Başkan Maraş, ‘’ 01 Ocak 2026 tarihinden itibaren Yeşil Dönüşüm sürecinde mali yükümlülüklerin uygulanmaya başlayacağı için sanayicilerimiz bu süreci iyi değerlendirmelidir. İhracatımızın ortalama yüzde 45’sinden fazlasını Avrupa’ya yapan ilimiz için Avrupa Yeşil Mutabakatı ve onun getirdiği yükümlülükler, standartlar ve mekanizmalara uymak ihracatçı veya ihracat yapmak isteyen tüm şirketler için hayati önem arz etmektedir. Ekonominin yüzde 99’unu oluşturan küçük ve orta ölçekli şirketlerimizin, karbon salımında AB standartlarını karşılamak için gereken dönüşümü sağlayacak adımları yakından takip etmeleri gerekiyor’’ dedi.
TOBB KARBON PLATFORMU
Başkan Maraş, ‘’İhracatçılarımızın, yeşil dönüşüm içinde ihtiyaç duyacakları belge ve sertifika çalışmalarını, marka desteklerinden faydalanan firmalarımızın karbonsuzlaşma yol haritası ve karbon ayak izi hesaplanması gibi konularda rehberlik yapacak ve destek paketlerinden yararlanılacak bir çalışmayı bugün burada Captanomy ve QNB Finansbank yetkilileri detayları ile sizlere sunacaklar. Birliğimizin öncülüğünde kurulan TOBB Karbon platformu, bir karbon emisyonları hesaplama ve raporlama aracıdır. Şirketlerin kendi tüketim verileriyle karbon emisyonlarını hesaplamalarına olanak sağlamaktadır. Sanayi odası olarak da, farkındalık yaratacak bu değerli sunumların ardından, işbirliği kuruluşlarımızı arttırarak Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Çalışma Kurulunu oluşturmayı hedefliyoruz. Aydın Sanayi Odası olarak, sanayicilerimizin bu dönüşüm sürecinde yanlarında olduğumuzu belirtmek isterim. Hem küresel rekabet gücümüzü artırmak hem de çevresel sorumluluklarımızı yerine getirmek adına, hep birlikte adım atmamız gerektiğine inanıyoruz. Bugünkü toplantının, tüm katılımcılar için verimli geçmesini ve sizlere yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum. Değerli konuşmacılarımıza ve uzmanlarımıza, bizlerle paylaşacakları değerli bilgiler için şimdiden teşekkür ediyorum. Toplantımızın başarılı ve faydalı geçmesini diliyorum’’ ifadelerine yer verdi.
Toplantıda QNB Finansbank Sürdürülebilir Finansbank ekip yetkilileri katılarak; Globalde Yeşil dönüşümün önemine ve Türkiye’de ne gibi düzenlemeler ile hayatımıza dahil olduğuna değindiler. Ayrıca Yeşil Dönüşüm Kredi programı hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.
Toplantıya online bağlanan Captanomy Firma Yetkilisi Cem Menaşe ise, AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması VE Yeşil Dönüşüm: Türkiye Reel Sektörü için Fırsatlar ve Riskler, KOBİ’ler için Yeşil Dönüşüm, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının (SKDM) ilişkisi, Captanomy uygulaması üzerinden Karbon Ayak İzi Hesaplama Standartları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Yoğun ilgi gösterilen etkinliğin sonunda Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş, QNB Finansbank OBİ Bankacılığı Direktörü Ahmet Haner’e plaket takdim ederek teşekkürlerini sundu.