AYDIN
SANAYİ ODASI

Başkan Maraş, Faaliyet İllerine Göre Nisan Ayı İhracatını Değerlendirdi

Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Nisan ayında Aydın’dan geçen yılın aynı ayına göre yüzde %5,2 artarak 124,3 milyon dolar ihracat yapıldığını kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan faaliyet illerine göre ihracat rakamlarını değerlendiren Gökhan Maraş, Aydın ilinin son 12 aylık ihracatının %0,5 artışla 1 milyar 669 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

Aydın’ın aylık ihracatında en fazla ihracat yapan iller arasında 22.sırada yer aldığını ifade eden Başkan Maraş, ‘’Her türlü güçlük karşısında emek ve özveriyle üreten, ülkemiz kalkınmasının öncüsü olan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum’’ dedi.

Başkan Maraş açıklamasında, ‘’ İhracat pazarlarına göre İlimizden Nisan ayında 135 ülkeye ihracat gerçekleşti. En fazla ihracat ülke 10,9 milyon dolar ile İtalya oldu. İtalya’yı 9,9 milyon dolar ile ABD, 7,3 milyon dolar ile Hollanda ve 6,6 milyon dolar ile Romanya izledi. Sektörlerin ihracat performansına göre İlimizde Nisan ayında 28 farklı sektör içinde Gıda ürünleri ve içecek 37,6 milyon dolar ile en çok ihracat yaparak lider sektör olurken, onu 26,3 milyon dolarla makine ve teçhizat, 11,7 milyon dolar ile tarım ve hayvancılık sektörü izledi ‘’ diye konuştu.

Belirsizlik ve risklerin çeşitlendiği bir döngüde ihracatçıların olağanüstü çaba sarf ettiklerini kaydeden Maraş, son yıllarda belirsizliğin etkisiyle özellikle en büyük pazarımız olan AB ülkeleri başta olmak üzere talepteki azalmadan bahsetti. Maraş, ‘’Ülkeler arası gerilimlerin üst safhaya ulaşması ve çatışmalar nedeniyle bu sürecin kaygıya dönüşmesiyle ihracatçılarımız üzerindeki baskı daha da artırmıştır’’ dedi.

Hammadde, enerji ve istihdam maliyetleriyle birlikte banka kredi maliyetlerinin yüksek oluşu sebebiyle sanayicilerin yükünün ağır olduğunu belirten Maraş, son dönemde enflasyon ve döviz kuru arasında artan farka da işaret etti.

Enflasyon ile döviz kuru arasındaki farkın açılmasının dış ticaret üzerindeki etkilerinin altını çizen Maraş, enflasyon-kur dengesinin bozularak makasın fazla açılmasının ihracatçının rekabet gücünü azalttığının altını çizdi. Ekonomi yönetiminin uyguladığı istikrar politikaları karşıladığında beklentilerinin banka mevduat ve kredi faizlerinin düşerek sıcak paranın yatırıma yönelmesinin önemli olduğunu söyledi.

Gönderiyi paylaşmak için:

Diğer Haberlerimize Göz Atın