Başkan Maraş, Faaliyet İllerine Göre Şubat Ayı İhracatını Değerlendirdi

Faaliyet İllerine Göre Şubat ayı ihracatımız hakkında değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş, “Her ayın ilk haftası içerisinde Faaliyet İllerine göre ihracat raporu hazırlıyoruz. Raporda; yıllara göre ihracat, aylar bazında karşılaştırmalar, en çok ihracat yapılan ülkeler, teknolojik sınıflandırma, sektörel dağılım ve kıyaslamaları yer alıyor. Bu kapsamda, İlimiz sanayisi özelinde detaylı bir şekilde analiz gerçekleştirebiliyoruz. Raporlarımızı sosyal medya ve web sitemizde düzenli olarak paylaşıyoruz.

Aydın ili ihracatının mevcut durumunu değerlendirdiğimizde, 2024 Ocak’ta geçen yıla göre % 3,3 artış yaşanırken, aylık bazda 2024 Şubat’ta % 12,2 artışla 150,3 Milyon $ ihracat gerçekleştirdik. Türkiye genelinde 22. sırada yer alırken, toplam ihracattaki payımız ise % 0,71 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, Aydın ihracatı % 12,2 artış ile Türkiye ihracatına yakın yükseliş gösterdi. Şubat ayında Düşük ve Orta-Yüksek teknoloji ağırlıklı ihracatta bulunduk.

Başta Avrupa Birliği olmak üzere temel ticaret partnerlerimizde başlayan durgunluk sürecine rağmen, son 12 ay da 1 Milyar 682 Milyon Dolar ihracata ulaştık. Mevcut gelişim eğilimi ve dış pazarlar dikkate alındığında; önümüzdeki dönemde sanayi ürünleri ihracatının artmasını öngörmekteyiz. Ayrıca, üyelerimizin uluslararası pazarlardaki faaliyetlerine destek olmak ve böylece Aydın ili ihracatının artmasına katkı sağlamak da Odamız ana faaliyet alanlarından birisidir. İhracatçı olmayan ancak ihracat potansiyeli yüksek olan üyelerimiz ile ihracatta rekabet edebilirliğini artırmak isteyen üyelerimize yol gösterici olmak ve ilerlemelerine yardımcı olmak amacıyla AYSO Eğitim Atölyesi bünyesinde İhracat Pazarlama & Müşteri İkna Yöntemleri eğitimlerini, gruplar halinde gerçekleştirmekteyiz. İhracat yapan ve yapmayı düşünen tüm firmaları Odamız eğitimlerine davet ediyorum. İlimiz ekonomisine ihracat ile büyük katkı sunan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.