Türki̇ye-Afri̇ka Gıda, Tarım Ve İş Konferansı Düzenlendi̇

İlimizde; Gıda Tarım ve Hayvancılık Üreticileri Derneği organizasyonu ile Aymira Hotel’de Türkiye-Afrika Gıda, Tarım ve İş Konferansı gerçekleştirildi.

Konferansa, Odamız adına Meclis Başkanımız Hakkı Gözlüklü ve Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş katılım sağladı.

Konferans da konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş, Aydın Sanayisi ve Aydın’dan Gana ve Nijerya’ya yapılan sektörel ihracat hakkında bilgi verdi.

Maraş, “Aydın Sanayisi ağırlıklı olarak; tarımsal üretimi işlemeye yönelik gıda imalatı, makine ve ekipman imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, pamuk çırçırlama, tekstil ürünleri imalatı, iklimlendirme, Elektrik üretimi (JES, RES, GES)  ve otomotiv yan sanayi imalatından oluşmaktadır. TUİK verilerine göre, Ekim 2023 itibariyle ilimiz yıllık ihracatı 1 milyar 150 milyon dolardır. 2023 Ocak-Ekim ayları arasında da Aydın ihracatı 933 milyon Dolar,  ithalatı ise 531 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Aydın’dan Gana’ya 2022 yılı ihracatı 510 bin dolar gerçekleşirken çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri 1.sırada yer almaktadır. Aydın’dan Nijerya’ya 2022 yılı ihracatı ise 117 bin dolar olarak ilk sırada makine ve aksamları yer almıştır. Bu kapsamda karşılıklı ticareti ve yatırım ortamını geliştirmek için; bu ilişkilerin mutlak suret ile sıcak tutulması, ilk etapta ilimizin güçlü üretim sektörlerinin, Nijerya ve Gana’ da yatırım ihracat, mevzuat ve teşvik konularının işlendiği bilgilendirme toplantılarının yapılması faydalı olacaktır. Yapılacak her çalışmanın; hem kültürel hem de ticari anlamda ülkeler arasında çok büyük etkileşim sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Katılımlarından dolayı Meclis Başkanımız Hakkı Gözlüklü’ye Aydın İl ve Tarım Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş’a Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel teşekkür plaketi takdim ettiler.