Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK koordinasyonunda Dünya Bankası’nın destekleriyle hayata geçirilen 450 milyon dolar bütçeli “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” bilgilendirme toplantısı Odamız ev sahipliğinde çevrimiçi (online) olarak gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcı Dr. Ali Murat Sürekli, TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan’ın katılımları ile gerçekleştirilen toplantıya sanayiciler büyük ilgi gösterdi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Gökhan Maraş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ‘’Yeşil Sanayi;  çevresel etkileri en aza indirmeyi amaçlayan, sürdürülebilir üretimi destekleyen, doğa dostu bir sanayi dalı olarak ifade edilmektedir. Böylece, çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomi ekosistemi oluşacaktır. Bu yaklaşım ile atık yönetimi, enerji verimliliği, çevre dostu üretim teknolojileri ve yenilenebilir enerji kullanımı gibi faktörlere odaklanma sağlanmaktadır. Bu doğrultuda, Dünya Bankası’nın desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülecek Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni bu dönüşüm sürecine sağlayacağı destek itibariyle çok önemli buluyoruz. Aydın Sanayi Odası üyelerinin büyük çoğunluğunu oluşturan KOBİ’ler, projenin hem KOSGEB hem de TÜBİTAK ayağındaki destekler için potansiyel yararlanıcı kitlesini oluşturuyor. Dolayısıyla, projenin Türkiye’de sanayinin sürdürülebilir ve verimli yeşil dönüşümünü destekleme amacına hizmet etmesi için Odamızın elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu burada özellikle belirtmek istiyorum’’ diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcı Dr. Ali Murat Sürekli, 450 milyon dolar destekli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin 6 yıl süreceğini belirterek, “Bu proje aynı zamanda ekonomik büyümeyi de teşvik edecek. Türk sanayisine yeşil dönüşüm ile sürdürülebilir rekabet etme gücünün yollarını açacak bu projenin hızla hayata geçebilmesi için tüm paydaşlarımızla büyük bir gayret içerisindeyiz. Uluslararası finans kuruluşlarından sanayicilerimizin hizmetine sunmak adına uygun koşullarda kaynak bulma çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan ise, yeşil dönüşüm sürecinin kendi içerisinde birçok fırsat barındırdığını ifade ederek, “Ancak bu süreçte sadece olduğumuz yeri koruyabilmek adına hızlı koşmamız, gayret etmemiz gerekiyor. Dünya Bankası’nın desteğiyle, bakanlığımızın yürüttüğü 450 milyon dolarlık destek sizlerin bu çabasına katkı sağlayacaktır. Değişen iş yapma ortamında bu ciddi bir kaynak. Bu kaynaktan sanayicimizin en üst düzeyde istifade etmesi bizimde en büyük amacımız” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Umut Yavuz, KOSGEB Kobi Uzmanı Vural Güntepe ve  TÜBİTAK TEYDEB Bilimsel Programlar Başuzmanı Dilek Şahin, firmalara yeşil dönüşüm için verilen desteklere ilişkin sunum yaptı.

Uzmanlarımız toplantı sonunda katılımcıların sorularını cevapladılar.