AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza gelen yazıda,

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca hazırlanan yazıda, 19/04/2025 tarihli ve 32875 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik ile “Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldığı belirtilmiştir.

Yapılan değişiklikler kapsamında; Mesleki Eğitim Kursları (MEK), İşbaşı Eğitim Programları (İEP) ile Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) uygulamalarında önemli iyileştirmeler gerçekleştirildiği ifade edilmiştir.

Düzenlemelerle temel hedefin; işverenlerin nitelikli işgücüne erişiminin kolaylaştırılması, istihdam süreçlerinin etkinleştirilmesi ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi olduğu belirtilmiştir.

Değişiklik kapsamında;

İmalat sektörü için getirilen yeniliklerde:

  • İstihdam yükümlülük oranının %60’tan %50’ye düşürüldüğü,
  • İstihdam yükümlülüğü süresinin MEK için 120 günden 1,5 kata, İEP için 60 günden 1,5 kata indirildiği,
  • Yeniden yararlanma talebinde, daha önce zorunlu olan artış şartının kaldırıldığı ve sadece sigortalı sayısının azalmamış olması şartının yeterli olacağı bildirilmiştir.

Deprem bölgesi için getirilen düzenlemelerde:

  • 6 Şubat 2023 tarihli depremler sebebiyle, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep (İslahiye, Nurdağı) illerinde %30 istihdam ve 1 kat süre şartıyla kursların düzenlenebileceği,
  • Depremden etkilenmiş diğer bazı illerde ise %40 istihdam ve 1,5 kat süre şartıyla program düzenlenebileceği ifade edilmiştir.

MEK ve NİYEP kursları için getirilen düzenlemelerde:

  • Hizmet sağlayıcılara organize sanayi bölgelerinin eklendiği,Ulusal meslek standardı bulunmayan mesleklerde MEB dışında üniversitelerden onay alınabileceği,
  • Kurs sonrası istihdamda uygulanan %25 sınırı kaldırılmış, işverenin Kuruma kayıtlı kişilerden serbestçe istihdam yapabilmesi sağlanmıştır.
  • İstihdam yükümlülüğünün farklı vergi kimlik numarası altında faaliyet gösteren işyerlerinde de yerine getirilebileceği bildirilmiştir

Yapılan değişikliklere ilişkin detaylı bilgiye ekte yer verilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Gönderiyi paylaşmak için:

Diğer Haberlerimize Göz Atın